Building14

 

"Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες".

Νίκος Καζαντζάκης 

 


   


  ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

EcoSchools14

 

 


 

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ   2012 - 2013 & 2013 - 2014

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

   Το σχολείο μας, το 6ο Δημοτικό Κηφισιάς - Πηνελόπη Δέλτα, συμμετέχει με χαρά για 1η φορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Comenius ? Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις.

                Το Πρόγραμμα Comenius είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο  αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της. Η Ε.Ε. έχει προωθήσει το πρόγραμμα Comenius στην υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση από το 1995.

                Μια Σχολική Σύμπραξη Comenius αποτελείται από σχολεία διαφορετικών χωρών και υλοποιεί ένα Κοινό Σχέδιο Μάθησης (project). Το Σχέδιο δίνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες μια ευκαιρία ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και να εργαστούν μαζί σε ένα ή περισσότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό, κ.α.). Οι Σχολικές Συμπράξεις Comenius βοηθούν επίσης τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  να  αποκτήσουν  και   να  βελτιώσουν   δεξιότητες οργανωτικές, κοινωνικές, χρήσης ξένων γλωσσών και τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Αξιοποιώντας τις Τ.Π.Ε. επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και παιδαγωγικών καινοτομιών στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

                Κάθε σχολική σύμπραξη έχει διάρκεια 2 χρόνια.

               To Κοινό Σχέδιο Μάθησης (project) του σχολείου μας έχει σχέση με την Αγωγή Υγείας και φέρει τον τίτλο: «Υγιές σχολείο ? Υγιή παιδιά»- ?Healthy school ? Healthy kids? είναι δε το αποτέλεσμα μιας κοινής έμπνευσης οκτώ ευρωπαϊκών σχολείων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, και την Τουρκία. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, Σεπτέμβριος 2012 - Αύγουστος 2014.

              Έρευνες έχουν δείξει ότι όλο και περισσότερα παιδιά πάσχουν από παχυσαρκία, δεν τρέφονται υγιεινά, ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά στις τηλεοράσεις και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σπάνια ασχολούνται με σωματικές ασκήσεις.

Σκοπός του παραπάνω προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να κατανοήσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής καθώς και της σωματικής άσκησης. Εστιάζοντας στην αρχαία ελληνική ρήση «Νους Υγιής εν Σώματι Υγιή» οι μαθητές μέσα από δραστηριότητες θα ανακαλύψουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσα και έξω από το σχολείο. Μια άλλη παράμετρος του προγράμματος θα είναι η ενασχόλησή μας με την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της ενδοσχολικής βίας έτσι ώστε το σχολείο να είναι για όλα τα παιδιά ένας ήρεμος τόπος δημιουργίας και μάθησης και στο οποίο ο σεβασμός του «άλλου» είναι απαράβατος κανόνας.          

Η ανταλλαγή των απόψεων και των καλών πρακτικών μεταξύ των εταιρικών σχολείων θα προσφέρει μια ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευσή μας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις διατροφικές συνήθειες άλλων λαών, τα αγαπημένα αθλήματά τους καθώς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων. Η εξοικείωση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών καθώς και της Αγγλικής γλώσσας στην επικοινωνία μας με τα εταιρικά σχολεία θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας.  

       Το τελικό αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας θα δημοσιευθεί σε έναν "Οδηγό Υγιούς Διαβίωσης στο Σχολείο". 

 


Πανελλαδική Διάκριση για το σχολείο μας! ?

Κατέκτησε και φέτος τo «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου»

 

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου», για το σχολικό έτος 2012-2013.

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς-Πηνελόπη Δέλτα διακρίθηκε στον διαγωνισμό. Πέρσυ κατέκτησε την όγδοη διάκριση, ενώ φέτος την τρίτη θέση στην κατηγορία Δημοτικά. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος συνολικά 210 σχολεία πανελλαδικά, από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων για το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή, καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Υπουργεία και Πανεπιστήμια.


Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας! 
 

Aeiforo14